A trecut mai bine de jumatate de an de cand n-am mai mancat carne, lapte si zahar.

Eu, carnivora convinsa, dependenta de dulciuri, eu care n-am tinut o dieta in viata mea pentru ca nu am putut, pentru ca sunt o pofticioasa si nu-mi place sa am interdictii.
Cum am facut? Mi-am deschis mintea si am trecut de barierele: asa am invatat, asa mi s-a spus si am citit, am ascultat, am trecut informatia prin filtrul meu propriu, am testat si am fost atenta la semnalele date de organismul meu!

Totul a inceput cu laptele, de cand ma stiu am baut lapte zilnic, o cana, doua pe zi de la vacute “fericite”. Intr-o zi am vazut o prezentare a unui tip care arata efectiv cum sunt mulse mecanic vacutele “fericite” si cum in laptele nostru, de la prea mult muls, ajung asa zisele celule somatice, adica puroi, deoarece din dorinta avida de a face bani, ne-am hotarat noi oamenii sa exploatam la maxim animalele. Acestea fiind zise din acel moment nu mi-a mai trebuit lapte, dintr-un motiv egoist recunosc, m-am gandit intai la mine si dupa aceea la vacutele care nu erau tocmai fericite. Asadar acum de unde-mi iau eu calciu? a fost intrebarea urmatoare, pentru ca eu stiam ca imi trebuie calciu si il luam din lapte, dupa branza nu m-am omorat niciodata, deci ce e de facut? ca doar eu mancatoare de carne cu cartofi si alimente procesate nu m-am gandit ca pot sa-mi iau calciu si din fructe, legume seminte si nuci…

Am inceput sa citesc si am descoperit semintele de chia, foaaarte bogate in calciu si nu numai, le-am testat n-aveau un gust specific si am citit la diverse persoane ca le pun intr-un pahar cu apa dimineata. Am facut la fel si eu, mi-au placut si de atunci asa le consum. Mi-am facut si analizele dupa 3 luni si stateam bine cu calciul, de fapt stateam bine cu toate, chiar mai bine decat inainte sa imi schimb modul de alimentatie cand aveam trigliceridele crescute, acum revenisera la normal. Citind, am aflat intre timp ca de fapt calciul din lapte nu este asimilat corespunzator de organismul nostru, ahaaa de asta imi iesea mie uneori lipsa de calciu la analize desi laptele nu lipsea din alimentatia mea? Hmmm are sens, ca sa nu mai zic, bunica bautoare de lapte care are osteoporoza si multe alte exemple imi veneau in minte.

…si cand incepi sa te documentezi se face lumina, asa a fost cu carnea, cam toti stim ca animalelor li se dau hormoni, antibiotice, sunt crescute in conditii mizere (da chiar si la noi, nu numai la altii cum suntem tentati sa credem) stiam si eu asta si acum 1 an, dar alegeam sa ignor acest aspect, pur si simplu nu ma gandeam la asta, pentru ca am fost crescuta cu carne. Adica alternativele erau sa-mi cresc eu animalele sau sa nu mai mananc carne, foarte putin probabile ambele. Dar am ajuns din nou la sanatatea mea, citind am aflat ca de fapt carnea ne face mult rau, se digera greu, putrezeste in organism unde elimia toate toxinele care au fost acumulate de la animalele pe care le mancam si multe, muuulte altele si iar din motive egoiste nu am mai mancat carne. A fost interesant pentru ca nu mi-am spus ca de azi nu mai mananc niciodata carne, a venit asa de natural si nu mi-a mai fost pofta absolut deloc, cheia este sa gasesti inlocuitori care sa-ti satisfaca nevoia de gust. Mi-am dat seama ca de fapt nu de carne mi-era pofta ci de anumite arome, condimente…
Mai tarziu cand am vazut documentare cu modul in care ajunge carnea in farfuriile noastre si prin ce trec animalele mi-am dat seama ca motivul pentru care am ales sa nu mai mananc carne a fost unul egoist. Fiecare fiinta vie de pe planeta asta simte frica si durerea , iar milioane de animale o simt zilnic pentru “confortul” nostru… iti cam da de gandit, nu?

Si ajungem la zaaaahar, adica la dulciuri si alimente procesate, pentru ca in cam tot ce e procesat exista zahar alb si rafinat. Eu, mancatoare inraita de dulciuri si cand spun inraita spun cel putin o ciocolata maaaare pe zi. La mine nu exista sa mananc doua bucatele si sa mai las si pentru a doua zi, nuuuu sa manac tot acum pentru ca nu puteam sa gandesc daca stiam ca a mai ramas o bucatica, cu alte cuvinte grav de tot…De zahar stiam clar de mult ca trebuie sa ma las, daar cum?? cum sa renunt la dulciuri?? si vine solutiaaaa ataaat de simpla… dulciurile RAW VEGANE, adica nepreparate termic si fara oua, lapte, zahar, faina. Exista asa ceva? Exista si sunt fabuloase, iti zic eu care am multa experienta cu dulciurile :) Sunt atat de gustoase, nu creeaza dependent si sunt satioase si sanatoase. Prima data cand am facut un tort am savurat o felie si vroiam sa-mi mai pun una conform obiceiului :D dar am constata ca nu mai intra. Imi satisfacusem papilele gustative mai mult decat as fi crezut vreodata ca e posibil, nu ma mai gandeam continuu ca as mai manca o felie, a tinut un tort 3 zile, ceea cee mult, crede-ma pe cuvant :) De cand mananc dulciuri raw, mananc mult mai rar, acum realizez clar cat de dependenta eram de zahar, mi s-a mai intamplat uneori sa gust dulciuri facute cu zahar si mi s-au parut foooarte dulci un dulce nu tocmai pe placul meu cea nedependenta cu toate ca si dulciuriele raw sunt duulci, e un altfel de dulce. Trebuie sa incerci ca sa intelegi exact ce vreau sa spun.:)
Acum dupa mai bine de jumatate de an ma simt mult mai bine decat inainte, lucruri marunte ca o ameteala, o durere de cap, o durere de spate, articulatie sau ochi nu mai apar. Tenul meu este mai curat, starea mea de spirit este mai buna. De asemenea m-am bucurat si de alte beneficii, am slabit vazand cu ochii si am ajuns la greutatea din liceu :D , dar cel mai important am capatat mai multa rezistenta la stres, efort si oboseala.
Schimbarile la mine au fost destul de bruste, dar asa am simtit si asa am facut. Mai greu a fost pentru cei din jur sa inteleaga si sa se adapteze la noul meu stil de viata.

Daca ai o poveste cu drumul tau catre o viata sanatoasa te rog nu ezita sa imi scrii mai jos, eu cred ca prin experienta proprie putem ajuta si alte persoane dornice sa-si schimbe stilul de viata.

8 Thoughts on “Cum am inceput?

  1. Sunt un pic invidioasă pe tine :) Și eu mă documentez de ceva vreme și încerc să consum mai puțină carne în familie, dar mi-e foarte greu să-mi fac un plan de meniu și să gătesc mâncăruri sănătoase, având în vedere faptul că de la mama și bunica mea am învățat altceva. Mai ales având copii, nu pot să fiu nepregătită cu mâncarea, și să fac repede o salată cu ce am în casă.
    Tu cum reușești să faci mâncare care să îndeplinească toate cerințele nutritive? Mie de acest lucru mi-e frică, neavând pregătirea necesară, nu știu ce alimente să consumăm exact.

    • Stefania on 18/08/2016 at 11:31 said:

      Draga mea, iti propun sa incepi prin a adauga preparare sanatoase in alimentatie, treptat. Adauga saptamanal preparate noi si obiceiuri noi, iar schimbarile vor veni treptat. Vei incepe sa te obisnuisesti sa gatesti preparate sanatoase si sa te desprinzi de modul in care ai fost invatata sa gatesti, vei incepe sa-ti dai seama ce-ti place si ce nu, ce le place copiiilor etc. Experimenteaza mult si nu te stresa daca faci si alegeri mai putin sanatoase. Concentreaza-te pe a adauga in permanenta. Cat despre cerintele nutritive cheia e variatia: incearca smoothie-urile cu superalimente: spirulina, chlorella, polen, seminte de in, seminte de chia care iti vor da un aport ridicat de nutrienti, consuma fructe si legume si bucura-te de calatorie. Succes! :)

  2. mariana on 27/01/2015 at 05:13 said:

    Buna,
    te felicit pentru reusita,eu sunt la inceput de drum,si sper sa reusesc si eu.
    as vrea sa te intreb daca ai renuntat si la ou.
    mult succes in continuare,te voi citi cu placere.

    • Stefania on 27/01/2015 at 07:47 said:

      Buna Mariana,
      Multumesc, n-am renuntat la oua, mananc rar ce-i drept, doar atunci cand mi-e pofta si dintr-o sursa foarte sigura, mai mananc si branza ocazional. O iau si eu pas cu pas si ma bucur de rezultate. Pentru mine documentarea a ajutat mult, sa inteleg cum functioneaza organismul nostru.
      Succes si tie si tine-ne la curent cum merge!
      Pupici verzi :)

  3. SI eu m-am lasat de carne si ma simt mult mai bine, digestia merge mult mai bine si ajungi sa apreciezi gustul legumelor si fructelor asa cum nu prea o faceam inainte.

    • Stefania on 27/01/2015 at 07:38 said:

      Foarte adevarat, in cazul meu si gustul condimentelor. Inainte daca aveam carne cu cartofi la masa eram multumita nu simteam nevoia de alte gusturi, acum am descoperit atatea arome incat nu-mi vine sa cred ca ele erau acolo si eu nu ma bucuram de ele :D

  4. Ma bucur sa vad ca tot mai multi tineri se lasa de carnea plina de antibiotice si alte substante car enu au ce cauta acolo si care pana la urma ajung in corpul nostru.
    Felicitari si multa bafta in continuare!

    Iti trimit si niste filmulete de vazut – http://foodnews.ro/carnea-in-alimentatie/

Lasa un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation